Information Systems EngineeringAktuelles

Hier finden Sie aktuelle Neuigkeiten aus dem Bereich Lehre.

Lehrangebot im Wintersemester 2019

Freitag, 13. September 2019

Das ISE bietet im kommenden Wintersemester die untenstehenden Lehrveranstaltungen an. Informationen zu Anmeldefristen und anderen organisatorischen Angelegenheiten finden Sie auf den jeweiligen ISIS-Seiten, bzw. werden am Kick-Off Termin der Veranstaltungen bekannt gegeben. Wir wünschen einen guten Start in das Semester und freuen uns über zahlreiches Interesse an unseren Lehrangeboten!

Lehrangebot WS19
ISIS-Kursseite
Erster Veranstaltungstermin
Information Governance (IG)
14.10., 14 Uhr, C 130
Enterprise Computing (EC)
15.10., 10 Uhr, MA 041
Continuous Software Engineering (CSE)
15.10., 14 Uhr, MAR 0.002
Projekt "Cloud Prototyping" (CP)
14.10., 12 Uhr, MAR 0.007
Projekt "Praxisprojekt Anwendungssysteme" (PAS)
14.10., 14 Uhr, EN 193
Programmierpraktikum *
15.10., 16 Uhr, EN 258
Hot Topics of Information Systems Engineering (Seminar)
21.10., 12 Uhr, MAR 0.007

*Wenn Sie an unserem Programmierpraktikum teilnehmen möchten, müssen Sie zuerst an der Umfrage in der Metaseite teilnehmen

Praxisprojekt Anwendungssysteme - Wintersemester 2019

Im Rahmen der Veranstaltung „Praxisprojekt Anwendungssysteme“ werden im Wintersemester 2019 folgende Projekte angeboten:

• Blockchain-basierte Plattform zur Validierung von Bildungsnachweisen
    Erweiterung der Plattform für den globalen, Institutionen-unabhängigen Rollout
    in Kooperation mit dem Blockchain-Lab der Deutschen Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ)
    betreut durch das Fachgebiet ISE

• Data Driven Prozess Optimierung
    Bereitstellung einer oder mehrerer API für on-Premise und Cloud-Integration
    in Kooperation mit dem Start-Up Statistance
    betreut durch das Fachgebiet IKM

Die Teilnehmerzahl ist begrenzt. Sowohl die Auswahl und Zuteilung von Plätzen als auch die Einteilung in Gruppen erfolgt daher auf Basis eines Bewerbungsverfahrens.

Gute Programmierkenntnisse und Kenntnisse von Webtechnologien werden vorausgesetzt. Für das Blockchain Projekt sind Vorkenntnisse im Bereich Blockchaintechnologien von Vorteil, aber nicht zwingend notwendig.

Eine Vorstellung der Projekte für Interessierte findet am 14.10.2019 um 14:00 im Raum EN 193 statt.

Seminar: Hot Topics in Information Systems Engineering

This upcoming semester, Information Systems Engineering chair will offer master students a seminar about blockchain management.

Blockchain technology enables applications that were not possible to realize before and greatly simplify the design of certain existing applications. This is possible through the unique properties of blockchain technology like immutability, decentralization, and the abstinence of trusted third parties. Therefore, blockchain technology is adopted and used in an increasing amount of applications.

Since the blockchain technology is relatively new, a lot of challenges regarding it are not yet solved. This includes especially the management of private blockchain deployments. This seminar will dive deeper into the questions arising from the challenge of running private blockchains with an enterprise-level service grade. This will include in particular questions regarding:

• Requirements for blockchain deployments
  • Deployment and maintenance challenges in general
  • Deployment and maintenance challenges in the IoT and IIoT context
  • Trusted Execution Environments (TEEs) for blockchains
  • IoT execution environments for blockchains
  • Monitoring of blockchain deployments
  • Reliability and availability of blockchain infrastructure

The Kick-off meeting will be held on the 21.10.2019 at 12:15 in Room MAR 0.007.

Contact Person: Anselm Busse

Cloud Prototyping Project - Winter Term 2019

This term, ISE will offer a project in the area of Blockchain-Benchmarking.

First, the team will identify, survey and understand relevant Blockchain technologies so they can classify them into meaningful categories with distinct properties. In a second step, they will analyze and define which properties could and should be part of a meaningful benchmark for each of these categories of Blockchain systems.

Based on the results, the team will evaluate existing benchmarking solutions, evaluate their weaknesses and develop their own Blockchain-Benchmarking tool to advance the state of the art for one of these classes. Viability of this piece of software will be demonstrated by performing benchmarks for a set of blockchain deployments

The kick-off meeting will take place on Monday, 14.10.2019 at 12 noon in room MAR 0.007, where the topic will be presented in more detail. The number of participants is limited. The selection of candidates is therefore connected to an application process in ISIS.